Hem Hockeyettan SKOGLUND: Klubbarna får inte rätt och samma förutsättningar

SKOGLUND: Klubbarna får inte rätt och samma förutsättningar

Efter att ha lurat och klurat ett tag tar jag idag död på två myter som cementerats hos alla och envar. De att det skulle vara synd om Västerås och Lindlöven, samt att klubbarna fått vara med och bestämma spelschemat själv.

ANNONS

Det är många som gnällt en hel del på spelschemat i de respektive Allettorna. Bland annat har det faktum att Lindlöven och Västerås inte spelar i slutomgången kritiserats, samtidigt har det höjts ilskna röster mot det sönderhackade schemat. Jag sticker inte under stol med att jag är en av de som bjäbbat mest  och kritiserat förbund och ligaorganisation gällande stelbenhet , men angående spelschemat har jag även lutat mig mot att klubbarna har fått vara med att bestämma det hela över ett telefonmöte.

Men under tidens gång har jag fått mig lite feedback tillhanda och i stora drag går den ut på: ”Visst, klubbarna har fått säga sitt. Men det är ändå inte hela sanningen”.

Det är viktigt att känna till att det inte är Hockeyettan som äger frågan om de respektive seriernas spelscheman. Det är förbundet som gör det. Om jag har förstått saken rätt, vilket jag högst troligt har, gör seriemakarna ett spelschema efter en förutbestämd nyckel/mall som senare skickas ut till klubbarna.

Väl ute hos klubbarna är det upp till dem att ändra om hur de vill. Men då kommer  vi till dilemmat att tid oftast inte finns att tillgodose allas önskemål. Betänk att det är tio lag i varje Alletta som såklart ser till sitt eget bästa i första hand. Spelschemat ska oftast vara spikat några få dagar efter att det skickats ut till remiss till klubbarna och ni kan ju tänka er hur många telefonsamtal och mejl som ska skickas till höger och vänster för att ändra om i förbundets förslag. Det krävs ju som bekant två för att dansa tango i vanliga fall, men i detta fall kanske det krävs fyra för att flytta en match.

Så för att överhuvudtaget ha en möjlighet att bli klar med spelschemat i tid landar det allt som oftast i att klubbarnas enda möjlighet är att acceptera förbundets förslag till spelordning, men att istället ändra speldagar sinsemellan för att få ihop schemat på bästa sätt. Det är till exempel troligtvis därför mötet Valbo-Kristianstad i omgång 14 spelas redan imorgon då skåningarna på samma resa kan ta sig an Hudiksvall på söndag. En match som ligger planerad i omgång elva.

Hur kommer man runt det här dilemmat då? En grej skulle kunna vara att planeringen till Allettornas spelschema börjar tidigare. Det vill säga att förbundet redan med två-tre omgångar kvar av grundserierna skickar ut förslag till de klubbar som är klara/med i rejset om topp fem i sina respektive serier. Då kan ju klubbarna diskutera mellan varandra under längre tid, även om de nödvändigtvis inte är helt klara för spel i den ädlare serien.

”De andra klubbarna kan spela på resultat i de sista omgångarna av den norra Allettan:”

Den har ni hört, så även jag som också stämt in i klagokören. Bakgrunden är så klart det faktum att Lindlöven har spelat klart redan den 18 februari och om jag räknar rätt så spelar övriga lag två matcher till efter det. Västerås spelar sin sista match den 21 februari och i det fallet är det också två matcher kvar för övriga lag som spelar sista omgången 25 februari.

Jag reserverar mig för att jag kan ha räknat helt galet på hur många omgångar det är kvar efter att Lindlöven och Västerås spelat klart. Att tyda spelschemat på förbundets hemsida kräver minst en forskartitel. Men egentligen spelar det ingen roll, det viktiga är att de bägge lagen inte spelar i slutomgången, vilket det har höjts en hel del röster mot. Övriga lag kan ju teoretiskt sätt spela på resultat i den omgången.

Men man kan också vända på myntet. Lindlöven kämpar på i botten av den norra Allettan och har i skrivande stund sex poäng upp till playoff med tio matcher kvar. Absolut ingen omöjlighet för dem att klara det, även om det ser mörkt ut. Om vi leker med tanken att de tar sig dit. Då har de fått vila, slicka såren och träna ihop sig i hela elva dagar innan playoff ett drar igång. Högst troligt har det motståndet de då får fått en vila på fyra dagar. En hel veckas skillnad alltså.

För Västerås del gäller åtta dagars vila om de nu skulle tvingas till spel i playoff ett. Dubbelt så länge som motståndaren alltså. Men Västerås lär, och bör, sikta in sig på Hockeyettanfinalen som avgörs mellan de två seriesegrarna. Finalen drar igång 7 mars och då har Västerås fått vila i 13 dagar, medan deras motståndare fått vila i 10. Där blir skillnaden såklart inte lika påtaglig, men ändock en skillnad.