Hem Hockeyettan Fyra serier – fyra potentiella jokerlag

Fyra serier – fyra potentiella jokerlag

I helgen drar det igång och som alltid när vi summerar en säsong av Hockeyettan så kommer vi kunna yvas över lag som gått bättre än förväntat. Nedan listar Hockeystaden fyra gäng med potential att skrälla – ett från varje serie.

Clemensnäs

Fjolårsnykomlingen tog sig ju längre säsongen led och och var ytterst nära att knipa en playinplats i den norra vårserien. Förvisso en väldigt svag serie, men ändå.

Nu fortsätter sportchefen Fredrik Lindgren att bygga på den truppen och jag slås av att det bakom varje värvning verkar finnas en tanke och en röd tråd.

Ett av Clemensnäs större problem ifjol var målvaktsspelet. Det frågetecknet har man nu istället bankat ut till ett utropstecken genom värvningen av stabile John Vestermark. För att cementera defensiven ytterligare så värvar man backen Vilmer Holm från Enköping som var en av få som kan kvittera ut godkänt betyg från det gänget ifjol. En stabil defensiv back.

Markus Aaw kommer närmast från Vallentuna och utöver hans namn så kanske han inte satt så stora avtryck i Hockeyettanhistorien. Men även han är en användbar och skicklig spelare defensivt. Forward som han är.

Offensivt så har man kvar sina spetsar från fjolåret i Liam Nilsson och bröderna Johan och Ludwig Warg. Här tror jag också att fler från fjolårstruppen kommer kliva fram betydligt bättre offensivt i år. Sedan är man ju helt klart nyfiken på om Edwin Enstrand kan omsätta alla sina poäng från Hockeytvåan till poäng en våning upp.

Om allt stämmer så tror jag Clemensnäs kan vara med länge och fajtas om en plats i Allettan från den norra serien.

Forshaga

På det världsberömda papperet så ska faktiskt Forshaga ta sig till Allettan med den trupp de satt ihop tills i år. Den lojala stommen stannar. En rutinerad pjäs som Tobias Björklund stannar plus att man har landat sylvassa nyförvärv som Christoffer Rasch, Pelle Hedlund, Lukas Enqvist och Joel Nyman. Glöm icke heller stabile målvakten Eric Forsberg.

Jag pratade om en lojal stomme innan och det är väl kanske främst det jag har som frågetecken här. Stommen kommer gnugga på, men levererar inte spetsarna så kommer inte gnuggarna, förutom några få undantag, kunna avlasta i den rollen en gråtrist oktoberkväll.

Men helt klart jokervarning på Forshaga som om de flyger har potential att flyga riktigt långt.

Vallentuna

Tränare/sportchef Jussi Salo och Vallentuna har hittills visat sig vara en ”match made in heaven”. Nu har finländaren fått ytterligare en sommar på sig att värva spelare efter sina egna idéer och trots att jag inte ramlar av stolen av upphetsning över nyförvärven så kan jag ändå inte låta bli att tänka att det ändå finns en plan.

Häng med nu. Det har varit en enorm spelaromsättning i Vallentuna under sommaren. Britt Öhling (Avlägsen släkting till Jens Öhling) var min lågstadiefröken som lärde mig att räkna. Jag får ihop det till 14 spelare in och 14 spelare ut i Vallentuna. Bland förlusterna märks såklart tunga namn som målvakten August Hedlund som går till Hanviken samt Fredrik Stridlund och Marcus Andersson som båda lägger av.

Hugo Haas återvänder mellan stolparna och där är jag rätt övertygad om att han kommer se till att förlusten av Hedlund inte känns av så där värst mycket. Men bland utespelarna så tycker jag inte att man har fått in någon speciell som har en historik av att höja sina lag. Bra namn allesamman, men inte spelare som jag känner gått i bräschen.

Men jag tror att det finns en plan här ändå. Jussi Salo med medhjälpare kommer jobba stenhårt för att inlemma de nya i spelsystemet och lyckas de med det så kan Vallentuna göra en minst lika stark säsong som de gjorde ifjol.

Jag tror dessutom att spelare som nämnde Haas, backen Kelvin Martinsson samt forwarden Erik Andersson är en trio som kan vara bland de bästa i sina respektive lagdelar sett över hela ligan när det är dags att summera.

Mörrum

Trots extremt tunga tapp i klubbikonen Marcus Paulsson samt Adam Bäckstrand och Hugo Frylén så tycker jag ändå att Mörrum känns synnerligen intressanta inför årets säsong.

Om vi börjar längst bak så har man ett synnerligen starkt målvaktspar i Didrik Jansson och David Otter. Två ettor i vilket annat lag som helst på Mörrums status och nivå. Där måste lagledningen verkligen gå varsamt fram gällande kommunikation och fördelning av speltid. Annars är jag rätt övertygad om att någon ledsnar och drar under säsongens gång.

Om vi går vidare till backsidan så kanske den just nu för ögat inte ser så iögonfallande ut. Men potentialen finns onekligen. Bröderna Isak och August Renemark är jag rätt övertygad om kommer spela högre upp inom några år. Karl Persman har potentialen att bli en fullfjädrad backgeneral på nivån och Leo Klavhed är också han ett framtidsnamn.

Ovan redogörs det för de extremt tunga tapp man gjort på forwardssidan. Men positivt är att både fjolårets genombrottsman Vilmer Grundström och ständigt underskattade Khalid Ibrahim stannar. När dessutom Kallinge/Ronneby IF kapsejsade med elitlicensen så kunde man plocka in lite goa grabbar därifrån också. Exempelvis Noa Lindqvist Muci som är en extremt laglojal spelare och som ständigt stämplar in på kneget.

Jag är dessutom synnerligen nyfiken på vad en sådan som totalt okände Rasmus Leijonhielm kan åstadkomma i offensiv väg. Eller varför inte Vilmer Grundström som också har alla verktyg i lådan för att kunna bli en bidragande offensiv spelare.

Jag är övertygad om att Mörrum mycket väl kan vara med och nosa i bakhasorna på de fyra som spås bli toppgäng här. Jag tycker att ingredienserna finns i allra högsta grad. Tyvärr måste jag ändå avsluta med att svära lite i kyrkan här. För att kontrakteringen av den comebackande klubbikonen Adam Ingvarsson förstår jag faktiskt inte.

Förstå mig rätt här nu. Ingvarsson är en gudabenådad spelare, men har hållits tillbaka lite av en mängd skadebekymmer. Dessutom lämnade han Mörrum under uppmärksammade former och efter sin sejour i Tyringe 22/23 har han inte spelat. Att han kontrakteras mot slutet av försäsongen väcker en hel del frågetecken och jag undrar vad som nu kommer hända med det långt gångna byggande av lagkemi och hierarkier.

Återigen: Adam Ingvarsson kan bli jokern som tar Mörrum till Allettan. Men spontant är min känsla att det stökar till det så här i elfte timmen för ”Laxers”.