Jönköpings kommun har utrett behovet av förskoleplatser fram till 2033. En vikande trend gällande födslar gör att vissa ommöbleringar måste ske. I Tabergsdalen riskerar bland annat Åsa förskola att försvinna – något som skulle minska servicegraden i samhällets västra delar.
Lokalresursplanen för förskoleverksamheten i Jönköpings kommun syftar till att skapa en tydlig överblick och planeringsförutsägbarhet kring hur lokaler används, både nu och i framtiden. Planen baseras på kommunens befolkningsprognoser och fungerar som ett strategiskt verktyg för att planera lokalresurser. Den uppdateras årligen med områdesprognoser och kapacitetsbedömningar för att säkerställa att lokalutbudet motsvarar verksamheternas behov och den demografiska utvecklingen.
Nedan återges den kommunala utredningen rörande förskolorna i Tabergsdalen.
Kommentar från utredningen: Tidigare Taheskolan F-3 är omställd till ren förskola med sammanlagt 7 avdelningar. I samband med denna åtgärd avvecklades Tabergs förskola med sina tidigare 2 avd. Friförskolan Bergsgården är förlagd på två olika platser inom statistikområdet Månsarp/Taberg och genererar en kapacitet om ca 100 förskoleplatser, fördelad inom Taberg och Karshult utöver den kommunala.
Månsarp bedöms ha en överkapacitet sett till demografisk utveckling, detta genom den nya kommunala förskolan samt del av Bergsgården. Inom Taberg har kommunal verksamhet ca 200 förskoleplatser idag. Utöver svarar Bergsgården upp med ca 65 platser i Tabergs centrum. Sammantaget möter kapaciteten således upp den ökade barntrend som prognosticeras inom Taberg. Inom statistikområdet som helhet finns dock en viss överkapacitet. Åtgärder som kan aktualiseras i syfte att skapa en
bättre balans inom Månsarp/Taberg är att avveckla Åsa förskola med två avdelningar. Möjlig oönskad effekt av en sådan åtgärd är att kommunal servicegrad riskerar bli låg i Tabergs västra delar. Det kan även innebära att vissa elever folkbokförda inom Taberg kan behöva erbjudas plats i Månsarp.
Kommentar från utredningen: Inom Norrahammar och Flahult visar den prognosticerade barntrenden på en vikande trend. Vid Slättenskolan finns idag 2 förskoleavdelningar. Som strategisk åtgärd kopplad till hur området relaterar till såväl Flahult och kommande bostadsexploatering vid Målön i Tahe/Taberg kan en
översyn av grundskolans framtida kapacitet behöva utredas vidare. I ett mer kortsiktigt perspektiv skulle en avveckling av Slättenskolans förskola resultera i att den övergripande kapacitetsnivå reduceras till att bättre svara upp mot områdets demografiska utveckling. Risk för oönskad effekt av en sådan åtgärd är att norra delarna av Norrahammar står med lägre
servicegrad gällande förskola. Åtgärden skulle inte heller resultera i någon avgående hyresutgift och de tomställda lokalerna skulle sannolikt tillfalla grundskolan, som i egentlig mening saknar behov av lokaltillskott.
Kommentar från utredningen: Inom området Hovslätt och Grästorp påvisas en förhållandevis kraftig minskning av barn i förskoleåldern under prognosperioden. En ny förskola om 8 avdelningar planeras byggas i området men ligger i nuläget och i enlighet med nämndernas budgetdialog föreslagen efter 2029.
Nuvarande sammanlagd kapacitet i området ligger på strax över 320 förskoleplatser. Barnantalet i området förväntas minska med ca 100 fram till år 2033. Med byggnation av den nya förskolan vid Hovslätts ängar, finns möjlighet att avveckla mindre ändamålsenliga och inhyrda lokaler inom Hovslätt. Det rör sig Hagens förskola, som utreds för annat ändamål eller ändrad verksamhetsinriktning. Även Huluängs förskola, en verksamhet inhyrd i två flerbostadshus samt förhyrd modulbyggnad vid
Grästorpsskolans skoltomt. Med dessa justeringar bedöms den demografi möta planerad kapacitet. Åtgärdsförslagen bedöms
fortsatt skapa en positiv servicegrad med god geografisk fördelning av förskoleplatser inom området.